Baklava sa Nutellom i lješnjacima

Baklava sa Nutellom i lješnjacima
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    45 min
  • Broj osoba
    20

Sastojci

Koraci

Korak 1

Počnite tako što ćete prvo napraviti sirup. Tako će moći da se ohladi prije nego što prelijete pečenu baklavu.

Korak 2

U šerpu dodajte vodu, šećer i med.

Korak 3

Stavite na kolo i pustite da proključa na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta. Skinite sa kola i ostavite da se ohladi.

Korak 4

Jufke izrežite tako da odgovaraju posudi za pečenje.

Korak 5

Posudu 22x33 cm namažite maslacem.

Korak 6

Stavite 1/4 jufki, svaku premazujući otopljenim maslacem, zatim rasporedite 1/3 Nutelle i pospite 1/3 lješnjaka.

Korak 7

Postupak ponovite još 2 puta, a zatim završite sa jufkama svaku premazujući maslacem.

Korak 8

Izrežite baklavu, tako da dobijete male dijamantske oblike.

Korak 9

Premažite preostalim maslacem.

Korak 10

Pecite na 180°C, 45-40 minuta. Ako baklava prebrzo porumeni, smanjite temperaturu na 150°C.

Korak 11

Kada izvadite baklavu iz pećnice, odmah je ravnomjerno prelijte sirupom.

Korak 12

Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi oko 6 sati ili preko noći, prije posluživanja.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!