
-
Priprema30 min
-
Kuhanje45 min
-
Broj osoba20
Sastojci
Koraci
Počnite tako što ćete prvo napraviti sirup. Tako će moći da se ohladi prije nego što prelijete pečenu baklavu.
U šerpu dodajte vodu, šećer i med.
Stavite na kolo i pustite da proključa na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta. Skinite sa kola i ostavite da se ohladi.
Jufke izrežite tako da odgovaraju posudi za pečenje.
Posudu 22x33 cm namažite maslacem.
Stavite 1/4 jufki, svaku premazujući otopljenim maslacem, zatim rasporedite 1/3 Nutelle i pospite 1/3 lješnjaka.
Postupak ponovite još 2 puta, a zatim završite sa jufkama svaku premazujući maslacem.
Izrežite baklavu, tako da dobijete male dijamantske oblike.
Premažite preostalim maslacem.
Pecite na 180°C, 45-40 minuta. Ako baklava prebrzo porumeni, smanjite temperaturu na 150°C.
Kada izvadite baklavu iz pećnice, odmah je ravnomjerno prelijte sirupom.
Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi oko 6 sati ili preko noći, prije posluživanja.
Baklava sa Nutellom i lješnjacima
Sastojci
Follow The Directions

Počnite tako što ćete prvo napraviti sirup. Tako će moći da se ohladi prije nego što prelijete pečenu baklavu.

U šerpu dodajte vodu, šećer i med.

Stavite na kolo i pustite da proključa na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta. Skinite sa kola i ostavite da se ohladi.

Jufke izrežite tako da odgovaraju posudi za pečenje.

Posudu 22x33 cm namažite maslacem.

Stavite 1/4 jufki, svaku premazujući otopljenim maslacem, zatim rasporedite 1/3 Nutelle i pospite 1/3 lješnjaka.

Postupak ponovite još 2 puta, a zatim završite sa jufkama svaku premazujući maslacem.

Izrežite baklavu, tako da dobijete male dijamantske oblike.

Premažite preostalim maslacem.

Pecite na 180°C, 45-40 minuta. Ako baklava prebrzo porumeni, smanjite temperaturu na 150°C.

Kada izvadite baklavu iz pećnice, odmah je ravnomjerno prelijte sirupom.

Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi oko 6 sati ili preko noći, prije posluživanja.
Ocijeni